Давним-давно, майже двісті років тому, високо на смарагдово-зеленому пагорбі Маннох над річкою Спей з’явився перший винокурний завод «Чорна Скеля». За цей час із шотландського гельського «Carn Dubh» він перетворився на «Cardhu», і з гордістю носить це ім’я донині.
Завод працював на сезонній основі після збору врожаю, тамтешній торф відчутно пом’якшував воду… а місцева поліція відчутно ускладнювала підпільну роботу.
Винокурнею в основному керувала Хелен Каммінг (дружина засновника, Джона Каммінга, віскі-контрабандиста) яка продавала пляшки прямо через вікно свого будинку. Завдяки вдалому розташуванню, Хелен бачила наближення поліції, хутко мурзалася борошном і задля прикриття казала, що пече хліб. Потім вона пропонувала їм чай, а сама вивішувала прапор на вулиці, аби попередити довколишні лікеро-горілчані заводи про небезпеку.
У 1885 році завод перебудували на новій ділянці землі, але він продовжував залишатися в руках Каммінгів – керувала ним Елізабет Каммінг, невістка вже згаданих Хелен та Джона. До речі, дистилятори зі старої будівлі лікеро-горілчаного заводу були продані Вільяму Гранту, засновнику Glenfiddich! Нова ж будівля та дистилятори означала для Cardhu одне – тепер можна було виробляти втричі більше віскі, ніж раніше. Такі високі рівні виробництва призвели до того, що швидко набираючий популярність виробник Johnnie Walker and Sons придбав більшу частину продукції Cardhu…
А вже в 1893 році Елізабет Каммінг зрештою продасть завод Вокерам, тільки за умови, що сім’я Каммінг зможе продовжувати повсякденне керування заводом. Винокурний завод Cardhu продовжував працювати в цих умовах до початку Другої світової війни, а кілька наступних десятиліть відновлював звичну роботу, і навіть розширював свої можливості. Джерельну воду з пагорбу Маннох почали змішувати з водою з місцевої гори Лінне, аби збільшити обсяг виробництва, і ось вже ви дивитеся на сучасну пляшку цього односолодового шотландського віскі!
Та що вас очікує, крім багатющої, достойної екранізації історії бренду? Аромат стиглих фруктів, свіжої трави та м’яких злаків. Невимушений, елегантний, чуттєвий характер. Смак шотландського духу. Насолоджуйтесь в ПроРок пабі!