098-00-4-66-44 Київ, вул. Євгена Чикаленка, 32

Справжній горець — віскі з Високогір’я

Справжній горець — віскі з Високогір’я

Високогір’я (Highland) — найбільший регіон виробництва віскі в Шотландії та самий великий географічний регіон. Розташований він на території Північно-Шотландського нагір’я та займає майже 2/3 країни. Highland дуже великий регіон, тому його поділяють на Східне, Західне, Центральне та Північне Високогір’я.

Тривалий час у Високогір’ї дозволялось використовувати лише невеличкі перегонні куби. Віскі тут виробляли ретельніше та повільніше, але його смак виходив більш багатим та складним ніж на рівнині. Якість напою завжди ставилась на перше місце, тому цей віскі був найулюбленішим у поціновувачів.

Коли тане сніг в горах, тала вода спускається з гірських вершин і наповнює резервуари винокурень. Для виробництва односолодового віскі використовується природна вода, без додаткової обробки. Вода для віскі, як виноград для вина. Від якості та особливостей води залежить смак та якість напою.

Всі дістіллерії Північного Високогір’я розташовуються в прибережній зоні (крім Glen Ord). Смак віскі зазнає морського впливу, набуваючи помітну солонуватість з нотками диму. Завдяки димним ноткам деякі віскі Хайленду сприймають за віскі з Айла. Також солонуватість та торф’янистість відчувається й у скотчів Західного узбережжя.

Сорти Східного Високогір’я середньотільні, м’які та навіть солодкуваті. За стилем вони близькі до Спейсайду, але мають сухий післясмак, характерний для Високогір’я, а також пряні нотки та легкі відтінки диму.

У сортів Центрального Високогір’я солодкий квітково-фруктовий букет, але з сухим післясмаком, притаманним всьому регіону.

Віскі з Високогір’я дуже вишуканий напій, щоб все життя проводити в діжках з під хересу. Напій переливають до цих діжок в останній рік витримки. Цей метод називається sherry-finishing. Вперше його використали на винокурні Glenmorangie.

ЩО МОЖЕ ЗАПРОПОНУВАТИ PROROCKPUB?

Glenmorangie the Original 10 YO – чудовий односолодовий шотландський віскі, який народжується на маленькій винокурні в Хайленде, поблизу міста Тайн. Для виробництва віскі використовується виключно шотландський ячмінь, злегка підсушений в торф’яному диму. Для дистиляції береться найчистіша вода природного озера Тарлоджі.

Віскі Glenmorangie відрізняється винятковою якістю, м’яким вершковим смаком і неймовірно багатим на відтінки ароматом. В ароматі віскі можна відчути відтінки мандарину, ванілі, ледь помітну димну складову. Квітковий аромат є домінуючим, але відчуваються й хлібні нотки. Смак віскі збалансований, з горіховим та медовим присмаком. Має приємне м’який та чистий післясмак.

Гленморанджи наповнений тонкими ароматами. Провідний паризький парфумер виявив в десятирічному Glenmorangie більш ніж 26 ароматів. Його ніс відчув багатство палітри ароматів від абрикоса та бергамоту до кориці та айви.

Glenmorangie The Original — наймолодший віскі Glenmorangie. Його витримують в діжках з-під бурбону десять років. Спеціалісти винокурні впевнені, що саме стільки часу потрібно для повного розвитку букету.

Highland Queen 12 YO відмінно підходить для вживання у чистому вигляді, а також з водою у якості діжестіву. Яскравий смак віскі відкривається мотивами солоду, горіхів і прянощів. Приємний післясмак середньої тривалості насичений нотами молочного шоколаду, імбиру, горіхів і фруктів. Багатий насичений аромат віскі наповнений поєднанням цукрової пудри, консервованого ананасу, східних спецій і чорного перцю.

Це найбільш витриманий віскі в колекції блендів Highland Queen. В 1893 році після десяти років змішування різних сортів віскі, Родерік Макдональд презентував бленд Highland Queen. Для забезпечення сировиною купажу власного винаходу та його виробництва Родерік придбав винокурню Glenmorangie, а згодом Glen Moray та Ardbeg. Віскі отриваі назву на честь легендарної королеви Марії. В середині 1970-х цей напій продавався в усіх країнах світу, в які можна було імпортувати шотландський віскі. В 1996 році компанія змінила назву на Glenmorangie, як винокурня, що виробляє один з кращих сортів солодового віскі. В новому тисячолітті бренд придбала компанія Louis Vuitton Moët Hennessy, але віскі Highland Queen досі виробляється на заводі Glenmorangie.

Highland Queen Sherry Cask Finished – купажований віскі, що має багатий смак і арома. Він виробляється традиційним способом, що Родерік МакДональд запровадив у 1893 році. Витримується віскі в бочках з-під хересу протягом трьох років. Так само як і попередник, відмінно підходить для вживання у чистому вигляді, а також з водою у якості діжестіву.

Віскі демонструє повний, щедрий, шовковистий смак з нотами хересу, темного шоколаду, дубу та диму, переходить у приємний тривалий післясмак.

Віскі має елегантний аромат з відтінками хересу, марципану та свіжого ячменю.

Як вже було згадано, віскі отримало назву на честь легендарної королеви шотландців. Згідно переказам, в 1561 році після висадки в місті Леіт на узбережжі Шотландії Марія Стюарт сіла на коня та поїхала верхи до Едінбургу. На етикетці Highland Queen досі можна побачити королеву на коні.

Glendronach 12 YO чудово смакує в якості діжестіву. Аромат віскі солодкуватий, з нотами імбиру та ванілі, згодом розкривається в пряні та грушеві відтінки. Віскі має насичений, вершковий, дещо шовковистий смак та тривалий збалансований сухий післясмак з нотами горіху.

Винокурня буда збудована в 1826 році та протягом історії не змінювала методи дистилювання. Кожний етап виробництва віскі здійснювався особливо ретельно, в строго відведений час. В 2008 році винокурню придбала компанія The BenRiach Distillery, що привнесла деякі зміни в процес виробництва віскі та оновила етикетку. Цей віскі витримувався 12 років з початку в діжках з-під хересу Педро Хіменес, а потім в діжках з-під хересу Олоросо. Віскі не підлягав холодній фільтрації, має натуральний колір та бездоганний смак.

На завершення хочеться додати, що шотландські любителі віскі розділилися на два табори – споживачі чистого віскі та ті, хто розбавляє його водою. Перші стверджують, що немає необхідності додавати воду, бо віскі вже розведений перед розливом по пляшках. Другі кажуть, що віскі за час зберігання в пляшці, концентрує аромат і щоб його (аромат) розбити необхідно додати в склянку кілька крапель води. Отже, обирайте варіант за смаком.

Приємного віскі в пабі ProRock!