098-00-4-66-44 Київ, вул. Євгена Чикаленка, 32

Острівний віскі — напій з димним характером!

Острівний віскі — напій з димним характером!

У острівного шотландського віскі (Islay) багато шанувальників, але він занадто особливий, щоб бути всім до смаку.

Віскі з островів найхарактерніші та найбільш впізнавані серед усіх віскі Шотландії. Чого лише вартує їхній аромат. В них можна відчути й запах гуталіну, кирзових чобіт, йоду, мазі Вишневського та… Дійсно, острів’яни мають багатий перелік дивних ароматів. Острівний віскі має настільки димний смак та аромат, що складається стійке враження -  виробники додають в напій копченину.

Але насправді все значно простіше та природніше. На смак та аромат впливають клімат і торф’яники. Торф активно використовується для обігріву й сушки солоду. Вода набуває особливого смаку, проходячи через торф’яники. Інтенсивність торф’яного аромату в напої регулюється кількістю та вологістю торфу, що спалюється під ячменем. Чим більше вологи, тим повільніше буде горіти торф, тим більш насиченим і складним вийде вискі.

Географічно майже всі винокурні стоять на березі океану й добре видні здалеку. Острів Айла (Islay) виділяється, як окремий регіон, тому що на ньому разтошовано більше діючих винокурень, ніж на інших островах разом. Крім Айли віски Шотландії виробляють на Оркнейських островах, а також островах Арран, Малл, Джура, Скай і Льюіс.

ВІСКІ ВИСОКОГІР’Я, ПРЕДСТАВЛЕНІ В PROROCK PUB

Islay Mist delux

Islay Mist – віскі з густим димом острова Айла. Вихід бренда у 1922 році був приурочений до святкування 21-річчя першого лорда Маргадейла. Блендування кращих сортів односолодового віскі роблять Айла Міст неповторним. Він сподобається як цінителям віски, так й тим, хто лише починає знайомство з благородним напоєм.

Смак Islay Mist яскравий, збалансований, з характерними торф’яними відтінками. Післясмак з нотками цитрусових і терпкого диму. В ароматі домінують торф, морські водорості та зерно.

Talisker 10 yo

Talisker вважається одним з найхарактеніших острівних віскі. Напій має трішки димний, але багатий, насичений, теплий смак із солодкуватими нотами сухофруктів, ячменю та солоду. Післясмак теж насичений та довгий, з торф’яними, перцевими й солонуватими відтінками. Віскі має сильний аромат диму й торфу, морської солі, солодкуватих цитрусів.

Для виробництва віскі використовується місцевий солод і вода, завдяки чому напій відрізняється високим вмістом фенолів й солоно-торф’яним ароматом. Таліскер також використовують для створення відомих блендів.

Винокурня Talisker Distillery – єдина з винокурень на острові Sky, що була збудована братами МакАскілами в 1830 р. На винокурні було збережено традиції виробництва й оригінальні перегонні куби U-подібної форми.

LAPHROAIG QUARTER CASK

Лафройг Квоте Каск має величезну кількість золотих, срібних та платинових медалей, отриманих на престижних міжнародних конкурсах.

Смак віскі насичений, глибокий, складний, димний, оксамитовий, з приємною ніжною солодкуватістю. Напій має довгий післясмак з відтінками диму та спецій. В ароматі нотки палаючого торф’яного вугілля з додаванням кокосу та банану.

Віскі витримується в малих діжках Quarter Cask. Майстри компанії Лафройг помітили, що в малих діжках віскі краще контактує з деревиною, що активує його дозрівання. Додатковий вплив деревини створює м’яку солодкуватість та оксамитовість смаку, при цьому зберігає інтенсивний торф’яний характер. Приємна солодкуватість та торф’яний присмак гармонійно поєднуються в довгий післясмак.

Laphroaig – одна з небагатьох винокурень, що зберегла традиційну солодильню. Завдяки специфічному смаку та аромату, що нагадують медичні препарати, в часи сухого закону в США віскі Laphroaig продавали в аптеках. Доречи, це улюблений віскі принца Чарльза.

CONNOISSEURS CHOICE СAOL ILA 2004

Цей шотландський віскі від компанії GORDON & MACPHAIL має багато прихильників в усьому світі. Для створення напою використовуються лише натуральні інгредієнти та застосовуються найкращі виробничі технології. Приготування односолодового віскі проходить в декілька етапів, що здійснюються в чіткій послідовності та суворо контролюються виробником.

В ароматі присутні мед, ваніль, дуб, горіх, мандарин та дим. Смак напою трішки солонуватий, маслянистий, з вмістом цитрусових та перцевих присмаків. Післясмак тривалий, в ньому відчутні лимон та дуб.

LAGAVULIN 16 YO

Віскі Lagavulin виробляється на острові Айла та вважається одним з великих віскі цього регіону. Лагавулін має гарну репутацію, підтверджену високими нагородами у багатьох престижних конкурсах. Цей віскі є основою для купажу багатьох відомих віскі.

В ароматі Lagavulin домінують херес, легкі відтінки йоду та морських водоростей.

Смак напою багатий та торф’яний, в ньому поєднуються благородні солодкі присмаки з солоними морськими та дубовими відтінками.

Віскі чудово смакує з характерними сирами, наприклад з Рокфором.

Isle of Skye

Isle of Skye – купажований шотландський віскі класу de luxe, який виготовляється на сімейній дістіллерії Ian Macleod Distillers. Скоч був випущений в 1933 році. Віскі Isle of Skye набагато м’якший за своїх острівних побратимів, незважаючи на гіркувато-солоне повітря регіону.

Щоб досягти елегантного смаку при створенні Айл оф Скай було поєднано багато солодових острівних скотчів.

Смак віскі збалансований, яскравий, насичений. В ньому відчуваються вершки, білий перець, дим, прянощі, сухі трави, східні спеції та торф. Аромат напою м’який, димний, інтенсивний, солодкуватий, з відтінками хересу, стиглих фруктів, ванілі, бананів, марципана, солодкого апельсина та білого перцю. Післясмак тривалий, повний, з тонами спецій і деревини.

Віски прекрасно смакує як діжестив у поєднанні з сигарою та кавою.

Arran Lochranza Reserve

Не весь острівний віскі однаково суворий. Arran Lochranza Reserve легкий, цитрусовий, елегантний односолодовий віскі, витриманий в діжках з під бурбона та хереса. Це найсвіжіший односолодовий реліз відомої шотландської дістіллерії Arran, створений відомим майстром Джеймсом МакТаггартом з метою показати більш легкий бік віскі. Віскі отримав назву від селища на острові Арран, де знаходиться винокурня.

Arran Lochranza – це гармонійне поєднання свіжих солонуватих ноток з цитрусовими та ягідними відтінками. Має вершковий післясмак зі смаком ірисок. В букеті приємні аромати квітів, свіжих зелених яблук, лимонної цедри й молочного шоколаду.

 

До острівного віскі потрібно звикати. Потримайте келих у руці, подивіться на світло, відчуйте аромат, пригубіть й потримайте у роті. Потім додайте трішечки води й знову скуштуйте. Віскі вас здивує.

Насолоджуйтесь віскі в пабі ProRock!