Ірландський віскі — один з найстаріших міцних напоїв в Європі. Перші згадки про нього відносяться до середини XII століття.
За легендою мистецтво дистиляції в Ірландії було привезено в країну святим Патріком ще в XI столітті. Перші реальні згадки ірландського віскі зустрічаються в літописах 1405 року. У 1608 році винокурня Old Bushmills отримала першу ліцензію на дистиляцію віскі, і цю дату заведено вважати офіційним початком виробництва напою.
Про багатьох виробників віскі не має відомостей, бо до 1761 року більшість дрібних виробників не реєстрували бізнес, тому що податки не регламентувалися. Незабаром англійський уряд став стягувати податки за перегінні куби, і частина нечисленних компаній-виробників пішла в тінь.
У першій чверті XIX століття залишилося не більше 20 зареєстрованих підприємств. Уряду довелося переглянути податкове законодавство, протягом десяти років кількість винокурень перевищила за сотню. Ірландський віскі відрізнявся якістю та користувався популярністю вдома, в Європі й США.
На початку XX століття політична нестабільність призвела до ослаблення світових позицій ірландського віскі, виробництво працювало виключно на внутрішній ринок. У 50-х роках минулого століття в країні залишилося 3 винокурні.
З 90-х років почалося відродження легендарного ірландського віскі. З кожним роком зростають обсяги виробництва ірландського віскі, поліпшується його якість і напій завойовує все більше прихильників. Деякі сорти ірландського віскі відзначені вищими міжнародними нагородами.
Основна відмінність ірландського віскі від шотландського — відсутність торф’яного присмаку та аромату. Це пов’язано й з технологією виробництва. Пророщений ячмінь не сушиться над торф’яним вогнем, а перегонка здійснюється три рази. Ірландський віскі славиться незвичайною м’якістю, попри міцність напою.
Виділяють три типи ірландського віскі:
Чистий віскі (Pure Pot Still Whiskey)
Односолодовий віскі (Single malt)
Зерновий віскі (Grain whiskey).
Шляхом змішування чистого або односолодового віскі з зерновим, отримують популярний купажований віскі.
У ProRock Pub представлені:
BUSHMILLS ORIGINAL, 40%
У складі Bushmills суміш солодового віскі потрійної дистиляції та зернового ірландського віскі. Віскі має легкий і м’який характер. Цей рецепт є старішим в Ірландії. Що й не дивно, адже Bushmills найстаріша винокурня в світі з офіційною ліцензією на створення віскі. «Бушмілс» прийнято вважати еталоном якості для віскі, виробленого в Ірландії.
Досить довго віскі створювався з використанням торф’яного висушування солоду. «Бушмілс» була єдиною компанією в Ірландії, яка застосовувала цей нехарактерний для регіону метод. Для створення напою використовують тільки ячмінь і застосовується потрійна перегонка.
Аромат: фруктовий, відтінки спецій, легкі нотки ванілі, крем-брюле.
Смак: ніжний, обгортаючий, з легкою медовою солодкістю. Посмак свіжий, хрусткий, злегка пряний.
Хороший інгредієнт для коктейлів.
BUSHMILLS 10YO (SinglMalt), 40%
Аромат: свіжий, пікантний, з нотками меду та стиглих фруктів.
Смак: м’який, ванільний, з відтінками молочного шоколаду та дерева.
Рекомендований в якості діжестіва
O’REILLY’S, 40%
Віскі виготовлений в шотландському стилі з подвійною перегонкою спиртів.
У 2012 році Джек Тілінг заснував компанію Teeling з виробництва ірландського віскі. Сім’я Джека займається виробництвом віскі з 1782 року. Джек Тіллінг вирішив продовжити сімейний традиційний бізнес і створити безперервний приплив ірландського віскі на світовий ринок.
Аромат: зерновий з нотами ванілі, спецій, легким цитрусовим відтінком.
Смак: легкий, практично не відчувається вплив бочки. Посмак середній, гладкий.
Підійде для вживання як в чистому вигляді, так і з льодом.
TULLAMORE DEW, 40%
Tullamore Dew — один з найпопулярніших в світі ірландський віскі, що 7 років витримується в бочках. Завоював 22 золоті медалі, був названий «кращим ірландським змішаним віскі».
У 1829 році в місті Талламор була побудована винокурня Tullamore. Це був найбагатший сільськогосподарський регіон графства Оффель, де вирощувався добірний ячмінь, а також знаходились джерела якісної води. Dew в назві напою – ініціали одного з його творців Daniel E. Williams.
Сьогодні віскі «Талмор Дью» випускається компанією Cantrell & Cochrane. «Талмор Дью» продовжує дотримуватися традицій та продається більш ніж у 80 країнах світу.
Аромат: пікантний аромат з нотками ячменю, лимона, солоду, спецій, легкі тони прогрітого дерева та ванілі.
Смак: приємний, з нотками паленого дерева, солоду, ванілі. Посмак ніжний і м’який.
Подається з льодом або в чистому вигляді як діжестів, основа для коктейлів, ідеальний до ірландського кави.
JAMESON, 40%
Вважається найм’якішим віскі в світі. На відміну від шотландців, які не боялися експериментів в процесі виробництва віскі, ірландці намагалися дотримуватися традицій. Тим не менше, родовий девіз Джемесон — «Без страху» (Sine Metu), що дозволило відійти від традиційного виробництва та створити новий віскі. Сьогодні Jameson впевнено утримує провідні позиції серед «ірландців».
Аромат: вишуканий, з нотами хересу і ванілі.
Смак: м’який, злегка солодкий, з горіховими нотками.
Є прекрасним діжестівом.