098-00-4-66-44 Київ, вул. Пушкінська, 32

Бурбон — американський алкоголь, створений шотландцем

Бурбон — американський алкоголь, створений шотландцем

Бурбоном може називатися лише алкоголь, вироблений на території США без будь-яких домішок і барвників та витриманий в бочці з білого дуба не менше 24 місяців.

Згідно з американським законодавством:

  • Бурбон робиться на злаковий основі, левову частку якої складає кукурудза, а в суслі має бути 51-80% спирту кукурудзи. Далі виробник робить самостійний купаж, в який зазвичай додають суміш ячменю та жита.
  • Бурбон витримується виключно в нових обпалених з внутрішньої сторони бочках з американського білого дуба. Бочки заборонено використовувати повторно.
  • Після дистиляції міцність напою не може бути менш як 80%, а при розливі в пляшки менш як 40%.

У США бурбон з’явився в кінці XVIII століття завдяки шотландському пастору Елайя Крег. Пастор оселився в містечку округу Бурбон, штату Кентуккі. Баптистський священик так сумував за рідним віскі, що почав вирощувати ячмінь і по аналогії робити з нього алкоголь. Однак напій виходив далеким від шотландського аналога. Якось Крег звернув увагу на нескінченні поля кукурудзи, що вирощувалась у штаті. Він вирішив спорудити простий перегінний куб і гнати сусло з кукурудзи. Для витримки самогону пастор самостійно зробив бочки з білого дуба.

Існує легенда, згідно з якою сільські бунтарі одного разу підпалили будинок релігійного служителя. Бочки обгоріли разом з іншим майном. Крег просто залив залишки самогону в підпалені ємності та на роки забув про них. Багато років, відкривши бочку з витриманим напоєм, пастор був у захваті від дивовижного смаку кукурудзяного віскі, що м’яко віддавав деревним вугіллям. Пастор відправив друзям в Новий Орлеан бочку з напоєм. На бочці було вказане місце відправлення «Бурбон, штат Кентуккі». Так народився бурбон.

У 1964 році адміністрація Президента Джонсона визнала бурбон національним алкогольним напоєм США.

Бурбон давно розширив географію виробництва за межі Кентуккі. Сьогодні його виготовляють в Монтані, Іллінойсі, Теннесі, Огайо, Індіані та Пенсільванії. Однак Кентуккі залишається лідером виробництва.

 

БУРБОНИ, ПРЕДСТАВЛЕНІ В PROROCK PUB.

Four Roses, 40%

Виробляється в місті Луїсвілл штату Кентуккі понад сто років. Приємні ноти груші і яблука вдало доповнюють квіткові відтінки в ароматі та поєднуються зі смаком меду та спецій. Довгий м’який посмак.

Одна з легенд про назву бурбона має романтичний характер. Пол Джонс-молодший зустрів прекрасну південку. Незабаром він зробив їй пропозицію. Південка відповіла, що в разі згоди прийде на майбутній бал у сукні з корсажем, прикрашеним трояндами. Пол з нетерпінням чекав відповіді. І коли красуня приїхала, корсаж її сукні прикрашали чотири червоні троянди. Пізніше він назвав свій бурбон Four Roses в знак своєї відданої любові.

А коли в США було заборонено виробництво та розповсюдження алкоголю (Сухий закон 1920-1933), деякі винокурні продовжували виробляти спирт з метою «Нобелівського Експерименту» для медичних потреб. І єдиними медикаментами, які рятували народ були Buffalo Trace і Four Roses.

Аромат:прянощі, фрукти, квіти, мед.

Смак: свіжий, м’який фруктовий, з нотками груші, яблука, меду і спецій. Посмак м’який, тривалий.

Бурбон чудовий як аперитив, так і в складі коктейлів.

FOUR ROSES SINGL BARREL, 50%

Аромат: прянощі, фрукти, квіти, мед, какао, кленовий сироп і деревина.

Смак: сильний, повний, зрілий, з присмаком вишні і сливи. Посмак делікатний, м’який.

Віскі подається як аперитив.

BULLEIT BOURBON, 45%

Бурбон відрізняється особливим поєднанням прянощі та солодкості. Невеликі партії бурбона Bulleit зберігаються в одноповерхових складах, в умовах, придатних для дозрівання спирту.

Бурбон від Буллет був нагороджений золотою медаллю на «San Francisco World Spirits Competition» в 2004 році.

У 1830-х роках шинкар Август Буллет з Луїсвілля штату Кентуккі, вирішив створити унікальний ароматний бурбон. Після незліченних проб у нього вийшов той самий напій. Але при транспортуванні барелів бурбона з Кентуккі в Новий Орлеан, Август Буллет і вантаж зникли. До сих пір невідомо, що сталося, але їх так і не знайшли. І тільки в 1987 році його праправнук Том Буллет вирішив відродити виробництво бурбона. Напої Bulleit почали переганяти та витримувати невеликими партіями.

Аромат: багатий, з дубовими та димними відтінками.

Смак: сухий, чистий, м’який, розкривається нотками ванілі та меду. Посмак тривалий, димчастий.

Рекомендується вживати в чистому вигляді, з водою, содовою або льодом.

BULLEIT BOURBON RYE, 46%

Прямий житній віскі зі складним характером і пряним стилем. При виготовленні віскі використовуються жито (95%) та ячмінний солод (5%). Розлив невеликих партій віскі здійснюється при міцності в 45%.

З моменту першого випуску в 2011 році, віскі «Буллет Рай» вважається одним з найбільш високоякісних житніх віскі. Бурбон одержав подвійні золоті медалі на конкурсі San Francisco World Spirits Competition в 2011 і 2013 роках, золоті медалі цього ж конкурсу в 2012, 2014 та 2015 роках і багато інших нагород.

Аромат: багатий, з домінуванням дубу.

Смак: свіжий, чистий, з нотками ванілі, меду, спецій. Посмак тривалий, затяжний.

Рекомендується вживати в чистому вигляді, з водою, содовою або льодом.

JACK DANIEL’S, 40%

Протягом півтора століття віскі Jack Daniel’s створюється за старовинною технологією зі збереженням індивідуального стилю і залишається вірним девізу батька-засновника Джека Деніела: «Кожен день, поки ми його робимо, ми будемо робити його настільки добре, наскільки ми можемо». Особливий м’який смак і аромат напою додає унікальний спосіб фільтрації, через триметровий шар пресованого вугілля, приготованого з цукрового клена та витримка в бочках з американського дуба. Цей трудомісткий і дорогий процес відрізняє американський Jack Daniels від звичайних бурбонів і прирівнює до віскі.

Аромат: легкий, гладкий, з приємною солодкістю, спеції, маслянисті відтінки горіхів, легка димність.

Смак: м’який, з карамельно-ванільними і деревними нотками, легкі нюанси диму.

Вживається в чистому вигляді, з водою, содовою або льодом. Гарна основа для коктейлів.

JACK DANIELS SINGLE BARREL, 40%

Відноситься до категорії супер-преміум. Єдиний віскі, що піддається процесу вугільної фільтрації до й після витримки в бочках. На кожну пляшку нанесено номер бочки та дата розливу.

Аромат: відчувається обпалена дубова бочка, в якій витримується віскі.

Смак: м’який, легкий, з нотами карамелі і ванілі.

Рекомендовано вживати в чистому вигляді.

JACK DANIELS TENNESSEE HONEY, 35%

Це суміш віскі та медового лікеру. Напій має гарний бурштиновий колір з золотистими відблисками. Найбільш вживаний віскі серед віскі на основі лікерів. Солодкість напою врівноважена корицею та спеціями.

Цікаво й те, що для Jack Daniels виділено особливу категорію віскі «Теннессі», завдяки фільтрації через вугілля цукрового клена. Для «Джек Деніелс» застосовується особлива технологія виробництва. Бродіння віскі відбувається на кислому суслі. Для холодної фільтрації спиртів застосовується вугілля цукрового клена товщиною 3 метри. Фільтрація відбувається до переміщення спиртів у бочки, а не перед розливом в пляшки. Таким чином, в обпалених зсередини бочках витримується вже відфільтрований, чистий віскі, який насичується ароматами та відтінками дерева.

Аромат: м’який, з яскравими нотками меду, прянощів, кориці та квітів.

Смак: легкий, з тонами меду, іриски та груші, легкими нюансами бадьяна.

Рекомендовано вживати в чистому вигляді трохи охолодженим, а також додавати до кави.

MAKER’S MARK, 45%

Maker’s Mark – бурбон супер-преміум класу, що виготовляється з червоної озимої пшениці. Для витримки бурбону використовують обпалені бочки з білого американського дубу. Зазвичай бурбон витримується 8 років, за цей час напій набуває солодкувато-ванільних присмаків та золотистого кольору. Бурбон виробляється вручну, невеличкими партіями. Якість інгредієнтів суворо контролюється.

Компанія Maker’s Mark була створена у 1840 році та є найстарішою винокурнею, що працює на одному місці. Вона визнана пам’ятником історії США.

Бурбон Maker’s Mark з’явився в 1958 році

Аромат: ноти екзотичних фруктів і відтінки дуба.

Смак: багатий, маслянистий і ніжний смак з медовими тонами. Посмак сухуватий з нотками дуба.

Рекомендовано вживати в якості дижестива в чистому вигляді або з льодом, є чудовим компонентом для коктейлів.

WOODFORD RESERVE, 43%

Бурбон супер-преміум класу. Виробляэться «Вудфорд Резерв» на невеликому заводі в графстві Woodford. Виготовлення віскі проходить шляхом послідовної дистиляції в трьох мідних перегінних кубах, що надає напою більшої м’якості. Витримка здійснюється в дубових бочках протягом 6 років, за рахунок чого бурбон наповнюється чудовим ароматом і насиченим смаком.

Бурбон удостоєний безлічі нагород на найавторитетніших міжнародних конкурсах.

Компанія Woodford Reserve Distillery заснована в 1812 році.

Аромат: сильний, з нотками дерева, ванілі, карамелі, мигдалю, фруктів, абрикоса і какао.

Смак: повнотіла, солодкий з нотками крем-брюле, ванілі, карамелі, відтінками жита, горіхів, паленого цукру, чорного шоколаду. Посмак з гіркими і сухими нотками.

Рекомендовано вживати в якості дижестива в чистому вигляді або з льодом, чудовий інгрідієнт для коктейлів.